Privitul în ochii persoanei iubite, a prietenilor sau a unor străini este un instinct natural, o scanare a creierului. Totodată, știința ne arată că prin acest gest creierul nostru stabilește legăturile sociale pe care le vor urma.

O ehipă de cercetători de la Institutul Național de Neuro – Psihologie a studiat 96 de participanți, care nu s-au întâlnit niciodată. Timp de două zile s-au privit în ochi, în cadrul a trei experimente diferite, timp în care creierul lor a fost monitorizat.

Astfel au ajuns la concluzia că legăturile sociale sunt determinate de privitul în ochi, după care creierul este cel care decide mai departe. Totodată, un alt studiu a arătat cât de important este contactul vizual când e vorba de clădirea încrederii între două persoane.

Așa că pornind de la acest studiu poate ar fi bine să acordăm mai multă atenție celor din jur, să ne facem timp pentru contact vizual, să ne ridicăm ochii din ecrane, ca să socializăm și să îi cunoaștem mai bine pe cei din jur.

Sezonul petrecerilor de Crăciun organizat de angajatori a debutat. Un motiv în plus ca ziua de muncă să pară lungă, mai ales când sunteți cu gândul la distracția ce urmează. Pentru domnișoare sau doamne poate fi mai complicat, mai ales când e vorba de ritualul de pregătire pentru petrecere.

Dacă trebuie să mergeți direct de la muncă la petrecere puteți lua cu voi o serie de produse pentru a vă retușa machiajul la baie.

Cum să vă machiați pentru Petrecerea de Crăciun?

În primă fază folosiți un primer ca să reziste machiajul, după care fondul de ten și restul produselor pe care le folosiți.

Dacă vreți să vă machiați la birou aplicați un spray cu apă termală pentru a vă reîmprospăta tenul. După care aplicați pudra, machiajul smooky, mascara și un ruj – nuanță fadă.

Lumina soarelui poate reduce o serie din afecțiunile oculare, arată noi studii. Cea mai importantă concluzie constă în faptul că persoanele care petrec mai mult timp pe afară, mai ales în perioada copilăriei, vor reduce riscul miopiei.

Persoanele care suferă de miopie nu disting bine obiectele, la distanță, dar le văd pe cele din apropiere. Condiția se agravează dacă nu este corectată la timp, cu ochelari sau pe cale chirurgicală.

Însă, o echipă de cercetători condusă de doctorul Mingguang He, de la Universitatea Sun Yat-sen, a descoperit după o perioadă de trei ani că copiii care s-au jucat mai multe ore în aer liber li s-a redus miopia.

Razele soarelui și lumina naturală sunt bune nu doar pentru ochi, ci și pentru restul corpului. Așa că nu ezitați să petreceți cât mai mult timp liber în natură.

Știm cum să ne protejăm casele de intemperiile iernii, dar nu sunt suficiente persoane care să știe cum să își protejeze ochii.

Ce trebuie să faceți ca să vă feriți de senzația de ochi uscați care apare în perioada iernii?

  • Trucuri simple și ușor de pus în practică. Nu exagerați cu căldura în spațiile închise, nu setați căldura din mașină la nivelul ochilor și evitați contactul cu surse de căldură.

Ochii se deshidratează, deci să vă asigurați că beți suficiente lichide, în mod special apă. Dacă e necesar folosiți și picături de ochi ca să scăpați de senzația de uscăciune.

Aveți grijă de sistemul imunitar că să nu răciți. O banală gripă se poate complica și vă puteți alege cu conjunctivită. Dacă ați răcit păstrați regulile de igienă și puneți mâna la ochi după ce v-ați spălat riguros pe mâini.

Și cei care au o sensibilitate la lumină să poarte ochelari de soare pentru că reflecția luminii pe zăpadă este foarte puternică.

Vești bune pentru cei care au cataractă. O echipă de cercetători a descoperit o substanță chimică care a reparat țesuturile ochiului la șoareci, deschizând calea astfel pentru un tratament neinvaziv și mai ieftin pentru o afecțiune care duce la orbire.

Unul dintre co-autorii studiului, Jason Gestwicki, profesor la Universitatea din California, a publicat rezultatele studiului în revista Science.

În prezent singura soluție de a scăpa de cataractă este operația, dar dacă studiul va avea succes tratamentul va fi sub formă de picături de ochi.

Noul medicament se bazează pe un steroid natural numit ”lanosterol”. Se vor face mai multe studii pentru a fi sigură că soluția nu are efecte secundare, dacă va fi folosit ca tratament.

Cataracta este cauzată de opacifierea cristalinului iar atunci când este lăsată netratată poate duce la orbire totală.

Oameni de toate vârstele petrec mai multe ore în fața ecranelor, activitate care obosește excesiv ochii.

Printre simptome se numără ochii iritați, senzație de uscat, vedere blurată și altele. Medicul Christopher Starr atrage atenția că problemele apar pentru că mușchiul ocular obosește.

Pe termen lung prea multe ore petrecute cu ochii în laptop, telefon, tabletă sau televizor pot strica retina. Mai mult chiar, lumina artificială ne strică somnul, nu ne odihnim cum trebuie, iar ochii au de suferit.

Uneori poate apărea și sindromul computer vision și pentru a-l reduce o dată la 20 de minute vă ridicați ochii din ecran și vă uitați în zare pentru 20 de secunde.

Dacă aveți nevoie consultați un medic oftalmolog și purtați ochelari de protecție. Nu neglijați aceste aspecte, dacă vreți să nu aveți probleme.