Ochelarii electronici – schimbarea dioptriilor cu o atingere de deget

Daca ai peste 45 ani si porti ochelari, probabil ca ai mai mult de o singura pereche. Sau folosesti lentile bifocale sau progresive. Cu cat inaintam in varsta intampinam dificultati in focusarea pe obiectele apropiate, de aceea avem ajutor atunci cand coasem, desenam sau citim un articol, de exemplu.

Dar este cam neplacut sa jonglam cu mai multe perechi de ochelari. Si multe persoane care poarta lentile progresive traditionale se plang ca in anumite situatii percep imaginea blurata sau distorsionata, de exemplu atunci cand se uita brusc in jos.

Pentru aceste inconveniente tehnologia a gasit raspunsul: ochelarii electronici, care combina lentilele traditionale cu cristalele lichide transparente, potrivit dezvoltatorilor unei noi linii de ochelari. Un microprocesor face ca aceste cristale lichide sa schimbe dioptriile, fie automat fie la comanda, cand sunt activate printr-un mic accelerator sau prin atingerea cu degetul a unui senzor plasat pe bratul ramei.

Aceasta solutie high-tech a fost dezvoltata in Statele Unite, de catre o companie numita PixelOptics si a fost deja pusa in vanzare, la nivel local, de un an. Reprezentantii companiei sustin ca noii ochelari au fost testati pe mai multi pacienti si ca s-a dovedit ca acestia iti pot creste calitatea vederii la citire la comanda. Poti opri si porni aceasta functie.

Alte companii au incercat diferite abordari pentru ajustarea lentilelor. O firma din California de Sud propune ochelarii cu o foarte subtire, flexibila, membrana, umpluta cu lichid optic, care poate schimba forma lentilei, atunci cand purtatorul misca un  mic mecanism de pe puntea nazala a ochelarilor. Insa, lentilele sunt disponibile doar intr-o anumita forma rotunda.

Compania PixelOptics utilizeaza mici componente electronice care permit tehnicienilor optometristi sa realizeze un numar mare de forme si stiluri.

Tehnologia cu cristale lichide nu se va potrivi tuturor, insa reprezentantii companiei producatoare spun ca cele mai multe prescriptii pot fi adaptate. Ochelarii functioneza cu baterii interne, care trebuie reincarcate la fiecare 3 zile. Si desi ansamblul este conceput sa fie rezistent la apa, se recomanda totusi sa se evite spalarea ochelarilor sub jet de apa. Practic, spun producatorii, acesti ochelari trebuie tratati la fel ca telefonul mobil.

Ochelarii PixelOptics au cate un microprocesor si o baterie pe fiecare brat, cu leduri transparente care conduc un curent electric catre cristalele lichide. Curentul electric poate realinia cristalele pentru a schimba acea parte a lentilei unde se doreste modificarea dioptriei pentru citit sau lucru de aproape. Cand nu este activat, cristalul lichid nu este perceptibil, lentilele aratand similar celor traditionale. Fiind lansati ca un produs premium, ochelarii electronici au un pret de plecare de aproximativ 1250 dolari.