Modele emblematice de ochelari

Ochelarii, fie ca sunt de vedere sau de soare, ne ajuta sa vedem lumea mai clar, jucand de asemenea un rol important in definirea modului in care suntem perceputi de cei din jur.

Ochelarii, in general, nu sunt numai o reprezentare a personalitatii si stilului cuiva, ci sunt si unul dintre modurile definitorii in care suntem perceputi de ceilalti.

Atunci cand acestia sunt purtati in lumina reflectoarelor de catre o celebritate, o simpla pereche de ochelari poate deveni emblematica, definind un stil, o moda, transmitand starea de spirit a celui care i-a facut celebri.

In jurul anilor 1950, modelul de ochelari de vedere cu rame groase si negre care i-a facut celebra imaginea muzicianului rock and roll, Buddy Holly, era aproape identic cu modelul de ochelari de soare “Wayfarer” lansat de Ray Ban in aceeasi perioada, devenind astfel cel mai vandut model de ochelari de soare din istorie.

John Lennon este o personalitate foarte populara in lumea muzicii, insa venind vorba de stilul sau, prea putine elemente sunt mai reprezentative decat ochelarii de soare cu lentile mici si rotunde, care au devenit emblematici. Acest stil era atat de personal incat a devenit sinonim cu numele sau, iar astazi acest model de ochelari se numeste simplu: “ochelari stil John Lennon”, in loc de “teashades”, asa cum se numesc in mod oficial.

Denumirea de ochelari “teashades” este folosita foarte rar in prezent si a facut celebre mai tarziu de John Lennon o serie de vedete precum Elton John, Whoopi Goldberg si Ozzy Osbourne.

Steve Jobs a reprezentat o forta in lumea computerelor si a tehnologiei, in ceea ce priveste inovatia si creativitatea iar in nenumarate randuri stilul personal s-a reflectat si in creatiile sale: curat, elegant si de cea mai inalta calitate. Modelul de ochelari de vedere pe care i-a purtat au demonstrat inclinatia sa catre stilul minimalist imbinat cu tehnologie de ultima generatie: fiind ultra usori si lucrati foarte fin, aproape ca erau invizibili din anumite unghiuri. Steve Jobs a purtat un model de ochelari de vedere denumit “classic rund”. Acestia sunt similari cu modelul “teashades” purtat de John Lennon, avand insa o amprenta contemporana: lentilele nu sunt incadrate de rama metalica, iar puntea nazala este realizata in asa fel incat nu necesita pernite nazale.

Unul dintre cei mai cunoscuti designeri ai tuturor timpurilor, Yves Saint Laurent, a demonstrat o intelegere mult mai profunda a esteticului, atunci cand a afirmat: “Moda trece, stilul este etern”.

Yves Saint Laurent a inteles ca si o rama simpla, neagra, pentru ochelari de vedere, vorbesc despre personalitatea noastra si cel mai important, ceea ce dorim sa devenim.