Lentilele progresive

Lentilele progresive sunt cele mai performante lentile la momentul actual, pentru ca indeplinesc simultan functia de corectie a vederii pentru 3 zone: distanta, semidistanta (intermediar) si aproape. Practic aceste lentile inlocuiesc trei perechi diferite de ochelari!

Multi purtatori de ochelari afla doar cand ajung in magazinul de optica despre posibilitatea de a inlocui cele 2 sau 3 perechi de ochelari pe care ii poarta, cu unii singuri, prin care poate vedea la fel de bine la orice distanta. Altii stiu despre acest lucru, dar au impresia ca lentila are zone vizibil diferite, confundand astfel cu lentilele bi sau trifocale.

Cu ajutorul lentilelor progresive puteti schimba focalizarea rapid, vazand la fel de clar atunci cand cititi, dar si cand ridicati privirea si urmariti un obiect aflat in camera, in imediata apropiere sau in departare.  Va puteti intoarce privirea la cartea citita, fara niciun disconfort. Si fara sa schimbati ochelarii!

 

Tehnologia care sta la baza lentilelor progresive asigura o vedere clara la orice distanta, fara o delimitare vizibila a campurilor de progresie de pe lentila. Acest aspect face diferenta fata sa lentilele trifocale, care permit, de asemenea, focalizarea in trei distante diferite, insa pe lentile exista linii vizibile de demarcare, tradand problemele de vedere ale purtatorului si producand un efect de ‘imagine sarita”, atunci cand privirea trece brusc peste linia care desparte partile lentilei.

Lentilele progresive sunt de mai multe tipuri, diferite in primul rand in functie de  dimensiunea culoarului central pentru vederea optima si de ponderea din acest culoar dedicata diferitelor distante de focusare. Lungimea culoarului de progresie este standardizata la 2 sau 3 dimensiuni, in functie de producator. In ceea ce priveste latimea culoarului de progresie, acesta depinde de aditie (diferenta intre dioptria la distanta si dioptria la aproape) de dioptrie si de lungimea culoarului de progresie.

Pe langa aceste avantaje, are de castigat si aspectul datorita lentilelor progresive, care se pot monta pe orice rama si care nu tradeaza varsta purtatorului. Desi dupa 40 ani, imbatranirea fiziologica a ochiului obliga la purtarea ochelarilor de citit, acum acestia pot fi “ascunsi” foarte simplu in ochelarii obisnuiti pentru distanta. In functie de nevoia si stilul dumneavoastra de viata, opticianul va va recomanda, de exemplu, lentile care au zona intermediara mai mare, daca petreceti mult timp la birou, in fata calculatorului, sau o zona apropiata mai mare, daca petreceti mult timp aplecat asupra cititului.

 

Trebuie mentionat insa ca in afara zonei pentru vederea la distanta, zonei pentru vederea la aproape si a canalului de progresie, apare si o zona cu aberatii optice. In consecinta, vederea periferica nu va fi la fel de buna ca in cazul lentilelor monofocale.

Primii ochelari cu lentila progresiva vor necesita o scurta perioada de acomodare, care poate varia de la cateva minute la cateva zile, insa tehnologia de ultima ora elimina din ce in ce mai mult problemele de adaptare, majoritatea purtatorilor de ochelari obisnuindu-se imediat cu noile lentile.

Lentilele progresive sunt, de regula, alegerea perfecta pentru persoane dinamice, care adopta un stil de viata activ si vor sa elimine disconfortul schimbarii permanente a ochelarilor. Sunt persoanele care isi doresc un aspect nou, imbunatatit, si care au curajul sa incerce o tehnologie moderna, care le poate schimba viata.