Lentilele de protectie polarizate

A venit vara si multora dintre noi ne place sa facem sport in aer liber, sa ne plimbam, sa pescuim sau poate trebuie sa petrecem multe ore la volan.

Astfel, cu siguranta ne-am lovit de disconfortul pe care il resimtim atunci cand se reflecta lumina orbitoare de pe suprafata apei, de la distanta, sau din cauza luminii reflectate de suprafetele plate precum capota masinii sau sosea.

Daca ne expunem ochii in repetate randuri la aceasta lumina foarte puternica, devine daunatoare.

In aceste cazuri, ochelarii cu lentile de protectie polarizate sunt ideali datorita gradului ridicat de absorbtie a luminii, garantand o vedere foarte clara si o diminuare semnificativa a oboselii ochilor.

Lentila polarizata contine un filtru special care blocheaza acest tip de lumina intensa reflectata, reducand semnificativ stralucirea orbitoare.

Acest tip de lentila este de asemenea de un real ajutor si persoanelor care au suferit recent o operatie de cataracta, ochii fiind mult mai sensibili la lumina.

Putem sta linistiti si in ceea ce priveste radiatiile UV – acest tip de lentila ne protejeaza 100% impotriva lor.

Lentilele polarizate se pot monta pe orice tip de rama de ochelari si pot avea diverse marimi si forme.

O alta optiune o reprezinta ochelarii de soare cu lentile polarizate.

Ca si grad de inchidere a lentilei, se pastreaza aceleasi categorii ca si la ochelarii de soare normali.

Nu este insa recomandat sa conduceti cu ochelari de soare polarizati categoria 4 deoarece sunt prea inchisi.

Ochelarii cu lentile polarizate nu pot fi folositi pentru purtare zilnica deoarece datorita filtrului polarizat imaginea de pe monitroalele LCD (ecran telefon, monitor calculator, televizor) va fi distorsionata.

Culorile lentilelor polarizate pot fi gri, gri-verde, maro.

Exista o gama foarte variata de ochelari de soare cu lentila polarizata, iar ca sa fiti siguri ca ati achizitionat lentile polarizate, puteti efectua un test simplu: se suprapun doua astfel de lentile iar daca in pozitia orizontala sunt transparente iar in cea verticala devin opace, atunci ati facut alegerea potrivita.

Exista de asemenea in magazinele de optica medicala si un test special de verificare a lentilei cu ajutorul caruia poti vedea diferenta intre o lentila obisnuita si una polarizata.

Insa, indiferent de produs, fie ochelari cu lentile de protectie polarizate sau ochelari de soare cu lentile polarizate, cumparati doar de la comercianti de incredere, care ofera certificat de garantie cat si informatii despre acest tip de lentila.

Noi va recomandam cu incredere acest tip de lentila, este o investitie pe deplin profitabila, deoarece sanatatea ochilor este printre cele mai importante lucruri.

Principiul de functionare a lentilei polarizate:

Lumina naturala de la soare se poate propaga pe orice directie si nu este polarizata. In momentul in care intalneste o suprafata plana cum este suprafata apei sau asfaltul, lumina se reflecta si tot odata devine polarizata. Lentila polarizata actioneaza ca un filtru ce stopeaza lumina polarizata reflectata de sosea, apa si alte suprafete plane, permitand trecerea catre ochi doar a razelor luminoase polarizate vertical care nu contin zgomot de fond, adica care ofera ochiului o imagine clara fara straluciri deranjante.