Cum ne “omoram” ochelarii inainte de vreme

Purtatorii de ochelari de vedere si chiar si cei de ochelari de soare se confrunta deseori cu deteriorarea mult prea rapida a ochelarilor lor, fiind nevoiti sa ii schimbe la intervaluri scurte de timp. De regula, se cauta vinovati in randul producatorilor sau al magazinelor de unde au fost achizitionati, insa realitatea este ca, de obicei, cauza deteriorarii ochelarilor este gresita lor manipulare.

 

Cu alte cuvinte, utilizatorii, desi unii dintre ei poarta ochelari de ani de zile, nu cunosc inca toate “regulile” de ingrijire a ochelarilor, astfel incat sa le prelungeasca viata cat mai mult.

Una dintre greselile frecvente pe care le fac purtatorii de ochelari este scoaterea si punerea acestora de la ochi cu o singura mana. In acest fel se tensioneaza bratele si ajung sa se slabeasca in timp si sa modifice forma ochelarilor, astfel incat nu se mai asaza perfect.

Multe doamne si domnisoare nu stiu, de exemplu, ca expunerea ochelarilor la surse de caldura, precum aparatul de uscat parul sau sauna, afecteaza starea ochelarilor. De asemenea, produsele cosmetice precum vopseua de par sau fixativul pot deteriora lentilele, de aceea ochelarii trebuie scosi de la ochi la utilizarea acestora.

Multe persoane neglizeaza pastrarea ochelarilor in tocul lor. Punand ochelarii pe orice suprafata, riscati sa intre in contact cu alte obiecte sau substante, care pot zgaria letila. De asemenea, daca ii puneti pe o zona expusa la soare, ca de exemplu pe bordul automobilului, tratamentul antireflex se poate exfolia de pe lentila.

Si lista continua. De exemplu, cu obiceiul nesanatos de a spala ochelarii cu diferite substante care au alte destinatii, precum alcool sau acetona. Cel mai curect este se foloseasca produse speciale, recomandate de optician, insa, daca nu aveti, ii puteti spala cu apa si sapun, dupa care ii stergeti cu o carpa moale