Cum alegem ramele ochelarilor pentru copii

Alegerea ochelarilor penru copii este o misiune care trebuie luata foarte in serios de catre parinte, pentru ca este in joc vederea copilului. Desi multa lume considera ca, pentru a accepta mai usor ideea de a purta ochelari, copilul ar trebui incurajat sa isi aleaga singur rama, atragem atentia ca sunt multe criterii de care trebuie sa se tina cont si parintele trebuie sa intervina pentru a se asigura ca rama preferata de copil este si cea care i se potriveste.

Sa nu uitam ca scopul ochelarilor este sa ajute la corectarea viciului de refractie.

Pentru eficienta maxima, trebuie luate in considerare mai multe astepcte: materialele ramei si ale lentilei, marimile, saua nazala, bratele, pastrarea ramei centrate pe fata copilului, functionalitatea, siguranta si stilul.

Materiale:

Pentru ratiuni de siguranta si confort, pentru pacientii in varsta de pana la 5-6 ani se recomanda rame flexibile, care se indoaie cu usurinta, fara parti metalice, recomandate, de asemenea, pentru copiii care practica sport.

Pentru lentile, materialul cel mai recomandat este policarbonatul, pentru rezistanta sa la impact.

Marime:

Rama nu trebuie sa limiteze campul vizual, trebuie sa fie proportionala cu fata pacientului, nici prea mare, nici prea mica. Ochii trebuie sa apara centrati atat pe orizontala, cat si pe verticala, iar rama trebuie sa acopere linia sprancenelor.

O rama necentrata poate crea un efect de prisma, care poate creste sau scadea dioptria lentilei.

Saua nazala:

90% din greutatea ochelarilor apasa pe nasul pacientului si de aceea este esential ca greutatea sa fie distribuita in mod corect. Din acest motiv trebuie sa alegeti o rama a carei punte nazala sa nu fie nici prea mare – pentru a preveni caderea ramei pe nas, nici prea mica, caz in care va fi afectata cresterea nasului.

Bratele:

La o rama corect aleasa bratele nu trebuie sa preseze capul copilului. Daca bratele sunt prea lungi, rama va aluneca in fata, pe nas, iar daca sunt prea scurte, genele ating lentilele, creand disconfort, ori lentilele se aburesc. Ideal, bratele trebuie sa urmeaze curbura urechilor fara a trebui sa fie indoite; in nici un caz n-ar trebui sa fie indoite la/aproape de 90 de grade.

Banda elastica:

Copiii sunt permanent in miscare, se joaca, sar, alearga, fac sport, de aceea se recomanda folosirea unei benzi elastice care sa tina rama centrata pe fata pacientului si totodata fixata comod, confortabil. Acest lucru ajuta la mentinerea corectiei in timp ce micul pacient poate sa aiba o viata normala, activa.

In concluzie, o rama trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

Sa fie functionala: ochelarii nu trebuie sa afecteze stilul de viata al copilului, chiar si cand acesta practica un sport.

Sa fie sigura: in purtarea obisnuita, in casa, in cazul accidentelor sau al unei simple cazaturi, purtarea ochelarilor nu trebuie sa reprezinte niciun risc.

Modelul: este important ca pacientul sa poata avea un cuvant de spus in alegerea ramei, deoarece el este purtatorul si lui trebuie sa ii placa rama, dar alegerea trebuie facuta cu aprobarea opticianului.

In final, va reamintim ca purtarea ochelarilor nu numai corecteaza un viciu de refractie, ci dezvolta o vedere corecta, normala, si in final o viata comoda.